събота, 13 юни 2020 г.

ИДЕЯТАПроект „МУЗЕЙ – ДОМ НА ДОБРОТО”

„Добрата постъпка е магическа – в нея е скрита Божествена сила. Добрата постъпка има отношение към Цялото и те свързва с цялото небе.”

Учителя Петър Дънов


Идеята за такъв музей се роди в съзнанието ми преди известно време, след прочитането на една много интересна книга за уникалните музеи у нас. Доколкото зная, точно такъв музей не е създаван никога и никъде досега. Защо да не бъде в България! Тази идея има дълбок смисъл и ще е от полза и за нашата страна, и за света. Имам представа за това какво да съдържа. В противовес на всички кошмарни новини по телевизията, радиото и интернет. Вярвам, че един такъв музей ще трогва и вдъхновява хората, и те ще излизат пречистени от него, и дори може би поне малко по-добри, както след гледането на филм, който въздейства, променя и настройва душата на по-висока честота. Чрез любов, осъзнатост и прошка. Катарзис ни е нужен обикновено, за да се изчистим от „праха на ежедневието”...Прекрасно ще бъде да има и в реалното пространство (на София, например) такъв музей, а разбира се – и сайт, онлайн. Може да се започне със сайт /блог, тъй като е по-лесно и бързо за изпълнение. За тази идея, разбира се, ще е нужна подкрепа и от медии, институции (например Министерство на културата или Столична община), от спонсори и съмишленици – особено за реалното въплъщаване на идеята в сграда. 
 
Този музей би съдържал, например, предмети, около които да бъдат разказани историите на хора, като д-р Стефан Черкезов, заради когото има Ден на спасението - на 15 август. На тази дата той е дал живота си, съвсем млад, за да спаси други хора от горящ автобус. Има и Ден на мира на 21 септември. На 6 август пък се отбелязва Ден в памет на жертвите от Хирошима в Музея "Земята и хората" и това също е една тема, която може да бъде напомняна в името на по-доброто бъдеще на света и човечеството – и в новия музей.
 
Може да има и киноекран за трогателни филми като "Аз съм Сам" („I am Sam” – с Шон Пен, Мишел Пфайфър и музика на Бийтълс), а също и библиотека с подбрани книги, като например тези на Иво Иванов („Кривата на щастието” и „Отвъд играта”), в които има толкова красиви, трогателни и вдъхновяващи истории за доброто и човещината... А също и на Петър Дънов – има прекрасна книга, наречена "Изворът на Доброто". И Толстой има подобни... Могат да бъдат включени и книги (информация/снимки) за Ганди и Мартин Лутер Кинг. Може да бъдат показани, по някакъв начин, факти като този: българската певица Диана Дафова е избрана от индийското правителство да представя любимата песен на Ганди в световен мащаб от 2 октомври 2018 г., по случай 150 години от неговото рождение.
 
Надрелигиозно ще се говори за доброто – в посока: хуманизъм и миротворство. На език, разбираем за всички. Може някоя особено ярка и красива мисъл, посветена на доброто в човешката душа и в човешкия живот да бъдe издълбана върху камък и да стои като табела. Или да има няколко такива "крайпътни" табели из Музея. Може да има и срещи на живо, прожекции, разговори с хората, представяния и на нови книги и доброволчески инициативи. А също и списък със събрани на едно място всички благотворителни и доброволчески инициативи у нас в момента, който ще се допълва. Хората ще могат да научават за тях и да се включват, ако желаят. Ще е чудесно всеки, който иска, да оставя своето лично послание, да разкаже история за Доброто или за добър човек и така Музеят да бъдат "дописван" (тоест допълван в реално време) от хората. Може да бъдат публикувани периодично книги с мисли и цитати на хора, които вдъхновяват да разбираме /и избираме/ общочовешките ценности.


 Кристина Митева *
  
* Накратко за мен – родена съм на 4 декември 1981 г. в гр. София. Живея и днес в този град. Завършила съм езикова гимназия  през 2000 г. и специалност „Културология” в Софийски Университет „Св. Климент Охридски” - през 2005 г., с отличие. Имам три публикувани книги досега: две с нейни творби – „Планетата Земя е тъжно-синя” (изд. "Захарий Стоянов", София, 2014) и  „Слънчогледите се прераждат в слънца” (ИК "Виделина", София, 2016), както и една с интервюта с най-различни хора, отговарящи на едни и същи въпроси – по моя проект, започнат през август 2013 г. - „Един от нас споделя” (www.oneofusshares.com). Книгата с интервютата носи същото име (изд. "Либра Скорп", Бургас, 2018). В момента четвъртата ми книга влиза в печат - "Любовта е първата стъпка към безкрая" (изд. "Либра скорп", Бургас, 2020). Подготвила съм за печат и детска книжка ("Пеперуденият сън"); имам идеи и за фотоизложба, алманах с избрани творби на участници в проекта "Един от нас споделя", продължение на книгата с интервютата и др. Можете да ми пишете на crisis @ mail.bg (без разстоянията - нарочно ги изписвам сега - срещу автоматичен спам).

Желая ви всичко най-добро! <3Няма коментари:

Публикуване на коментар