вторник, 12 октомври 2021 г.

Индиецът Хазрат Инаят Хан и "Суфи Интернешънъл"


 



„Животът във всичките си измерения е изтъкан от музика и реално духовно достижение е да настроиш себе си към тази съвършена музика. Какво пречи на човека да достигне духовни висини? Плътността на неговото материално съществуване и фактът, че не осъзнава своето духовно битие. Неговата ограниченост пречи на свободното протичане и движение на силите, които са отличителна черта на живота. Някой човек е готов да цени и разбира музиката, поезията и красотата във всички форми – именно това е пробуждане на душата, живо състояние на сърцето. Това е реално духовно достижение.
~
Силата на хармонията влече човека в две противоположни посоки – към Безкрайното и към проявлението. Той осъзнава по-малко първата, отколкото втората, а обръщайки се към едната посока, изпуска от погледа си другата.
Създателят знае как да управлява Своя свят, какво да поражда и какво да разрушава.
~
Суфите скриват недостатъците на другите и премълчават всички факти, които могат да предизвикат дисхармония, водят постоянна борба с „нафс”, корена на всяка дисхармония и единствен враг на човека. Високомерието, гневът, порокът, привързаността, алчността и ревността са основните източници на дисхармония.
Създателят на дисхармония, става толкова по-силен, колкото по-снизходителни сме към него. Мъдрият вижда този враг, знае кой е подстрекателя зад всички беди, но всички останали винят другите за своите житейски неуспехи.
Побеждавайки този враг, човек придобива власт над самия себе си и това му донася съвършено овладяване на цялата вселена, защото стената, стояща между него и Всемогъщия, е разрушена. Нежността, мекотата, уважението, смирението, скромността, самоотвержеността, отговорността, търпимостта и всеопрощението се смятат от суфите за атрибути, създаващи хармония както в душата на човека, така и в душата на другия.”

цитати от "Космическият език" на Хазрат Инаят Хан (изд. Шамбала, София, 1999)

Този индийски музикант и автор на трактати на тема суфизъм, е роден век през 1882 г., започва активна дейност в Русия и на Запад (в Европа) тъкмо в началото на Първата световна война (1919 г.),, когато се ражда и първото му дете, а до края на войната тъкмо се раждат и останалите три. Има двама сина и две дъщери, а съпругата му изцяло го подкрепя в неговата дейност - духовна и в материалния свят. Той счита, че трябва да се търси истината във всяка религия, мъдростта и светлината на живота във всяка форма. През 1923 г. той основава организацията „Суфи Интернешънъл“ („International Sufi Movement“), чрез която разпространява своето учение.
Хазрат Инаят Хан се връща в Индия в края на 1926 г. Умира на 44 години - на 5 февруари 1927 г. в Делхи. Гробницата му се намира в квартал „Хазрат Низамудин“ в столицата на Индия. Всяка сутрин там носят листенца от роза в негова почит.
През 1922 г., по време на лятно училище, Хазрат Инаят Хан има духовно преживяване в Катвейк, Холандия, заради което обявява мястото за свято и насочва своите ученици да се молят там. През 1969 г. на мястото е построен храм на Универсалния суфизъм.
Биографичните данни прочетох тук:
Научих за него и красивите му дела тези дни, и споделям с вас, защото обичам суфизма и по някакъв начин принадлежа духом и на това учение...
"Суфизмът е аскетично течение в исляма до 9 век, стремящо се към разкриването на негови скрити мистични измерения. Последователите на суфизма се наричат суфи или дервиши.
Най-ранните известни суфисти са самотни мистици, които привличат последователи със силата на личната си святост. Те обучават учениците си как да станат „приятели на Бога“, а онези, които постигат духовно осъществяване, на свой ред учат други." (Уикипедия) Сред най-известните суфистки учители са
Аттар (1142 – 1220, Нишапур, днешен Иран) и
Мевляна Джалал ал-Дин Мухаммад Руми (1207 – 1273 - живял по време на Златния век на исляма, родом от град Балх, днешен Афганистан).
Според някои изследователи всъщност суфизмът не е свързан изключително и само с исляма, а е просто мистично учение, с корени, простиращи се назад във времето и откривани и в древен Египет - вероятна родина на този "клон" на човешката духовност.

Източник на текста и снимката: Интернет (Уикипедия):

Няма коментари:

Публикуване на коментар