вторник, 27 септември 2022 г.

ЗА ВОЙНАТА И МИРА

 

За НАСТОЯЩАТА СИТУАЦИЯ В СВЕТА - СЕПТЕМВРИ 2022

Новините са в ума ми сега... Тъжна съм. Тревожа се. Очите се впиват в света, търсят частици красота и надежда, но в един момент тръгват сълзи... Какво да напиша смислено обаче, по темата... Ще опитам. /Всъщност сега ще цитирам!/
Наистина не е нормално и е ужасно в 21-ви век, както обичаме да казваме, откакто е настъпил, да излъчват сутрин, на обяд и вечер по телевизията кадри като тези: човек е паднал, държат го, друг /вижда се само обувката му/ го рита в главата... Насилие и пълна трагедия! И на този фон обсъждат нещо... Протести в Русия! Разбирам ги, и аз бих... Войната е нарушение на Божията заповед: "Не убивай"! Да имаш какво да губиш и да е надвиснало усещане за загуба е много болезнена ситуация, наистина. Много родители отново преживяват тази болка, този страх, и не само родители... Да, възможно е конфликтът в Украйна да се превърне в Трета световна война....
...
Мислим, че през 21-ви век не може да се случват такива неща! Не отново... В миналото - както и да е, минало е, не можем да го поправим. Но сега?! А процесите си текат по някаква тяхна вътрешна логика, която често пъти остава скрита за мнозина. Да, много боли. Боли! Но ето какво казва Учителя Петър Дънов, например, за войната /цитирам Списание Осем, броя от април 2022-ра/:
"Всеки се запитва какво нещо е войната, трябва ли да съществува или не трябва. Войната е необикновено, изключително явление. От векове човечеството е трупало нечистотии, отровни вещества в своя организъм, вследствие на което се е образувал абсцес. Днес войната иде да направи операция на човечеството, да направи разрез на абсцеса. Така всички нечистотии ще излязат навън. Войната е хирургът, който лекува хората. (1.1.1943 г.)
Всеки народ е като един орган в човешкия организъм. Един ден всички народи ще донесат своите специфични хубави черти и ще ги направят достояние на цялото човечество. Всички народи трябва да живеят братски помежду си, като членове на едно семейство. Никой народ не трябва да господства.
Хората сега се приготвят и ако се отвори една война, ще измрат около 50 милиона души. Ако и тогава не проумеят, ще се отвори нова война, още по-ожесточена, в която ще умрат 550 милиона души! Човешките мисли, чувства и постъпки определят тази война. След нея вече няма да воюват, защото ще стане такова чудо, каквото хората никога не са очаквали. Тогава ще се прекъснат всички съобщения, железниците, телеграфи, телефони и ще трябва да минат най-малко сто години, за да могат да се възстановят отношенията на един народ с друг. До това време ще бъдат съвършено изолирани. Ако народите не поумнеят и се отвори нова световна война, ще остане само една трета от човечеството. (15.1.1933 г.)
От хиляди години хората живеят в несъгласие, в караници и разправии. Техният живот стана причина за бомбардировките. Всяка мисъл, проектирана в пространството, се предава чрез високоговорител. Вие не подозирате, че човек може да изпрати една динамична мисъл като бомба. Дори само един човек може да причини голямо нещастие на човечеството.
Като дойдоха бомбите над София, всички се уплашиха. Някъде се събираха по много хора заедно, да си дават кураж. Те не знаят, че така привличат вниманието и могат да пострадат повече, отколкото, ако човек остане сам. (28.11.1943 г.)
Молете се бомбите да падат по-далече от вас! Понеже Господ слуша молитвите, бомбите ще падат по-далече. Най-сигурното място е Божията Любов! Най-голямата крепост, в която можем да се запазим от бомбите, е тя! Бомбите отвън ще падат, но ние сме в безопасност. Любовта е защитно средство. В света на Любовта раните скоро заздравяват, всичко лесно се поправя и животът се осмисля. (7.2.1943)
Най-добрата политика е миролюбивата, да не се намесва във войни. Нито една от двете страни, които се бият, не е права. Любовта не взема никаква страна. Тя е на страната на всички! (Архив на Боян Боев)
"Кога ще свърши войната?" Когато всички пожелаем да се свърши войната. Трябва да се молим, нищо повече. Светът може да се оправи за 24 часа и мирът да дойде. Обаче хората не са готови още. Защо? Защото всеки иска да заповядва. Едни мислят, че Русия ще оправи света; други мислят, че Германия ще го оправи; трети мислят, че Англия или Америка ще оправят света. Едно трябва да знаете: народите са слуги, които трябва да изпълняват Божията воля. Бог е създал света. Той ще го поправи. (22.12.1943 г.)
Хората мислят, че победата ще донесе мир и свобода. Не е така. Никоя война досега не е донесла мир и няма да го донесе. Мирът е там, дето има правда, дето има добродетел, дето има разумност. Мирът е едно от великите качества на Любовта.
Мирът, това е най-хубавото жилище, в което радостта може да живее. Мирът иде от Божествения свят. Мирът е състояние на съзнанието. Мирът е най-високото проявление на Бога. /19.8.1927 г./"
...
Има още много, още много!... Но и това е достатъчно. Изобилна храна за Размисъл. Пътека към Молитвата, към Мира и Любовта... Може да е полу-скрита и тясна пътека, но я има! Насред болките на Света...



изображение: интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар