петък, 23 април 2021 г.

За ДВИЖЕНИЕ - МУЗЕИ НА ДОБРОТО - ПО СВЕТА !

 

ЗА ДВИЖЕНИЕ „МУЗЕЙ НА ДОБРОТО” ПО СВЕТА -

СЪЗДАВАНЕ НА ТАКЪВ МУЗЕЙ НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА ПО СВЕТА (И У НАС) – ТОЕСТ НА (СВЪРЗАНИ ПОМЕЖДУ СИ) ТАКИВА МУЗЕИ...

 

For the creation of (WORLD) MOVEMENT “MUSEUM OF THE GOOD”

Soon I'll publish here translation...


Скъпи приятели, които живеете в различни части на света...

...обръщам се днес към всички Вас!

 

Би било прекрасно да бъде създаден „МУЗЕЙ НА ДОБРОТО” – такъв, какъвто не е имало досега на света, нали?

А защо да не бъдат създадени няколко, или дори много, в различни страни по света? Вярвам, че има смисъл от това! Те биха могли да бъдат част от една обща „верига”, подобно на тези на някои големи комерсиални компании днес по света. Но тази верига ще бъде посветена на Доброто!

Онова, което ни е толкова нужно – СЕГА И ВИНАГИ – навсякъде по света.

Онова Добро, което може да прояви всеки от нас, както и да се е проявявал преди...

Онова Добро, което е равносилно на любов към Другия, като към себе си, а понякога дори и повече и за което е писано и в Библията, и във всички свещени книги, завещани на света днес от предишните поколения. Онова на добрия самарянин, който помага на човек в беда, без да го познава, без да държи да е от „своите”, без никакви условия.

Онова Добро, което крепи Света, за да стигне Той успешно в своето Утре...


Да, зная, задачата е Голяма, наистина много голяма. Но можем да започнем с малки крачки... Знаете, мъдра древна поговорка гласи:

„И най-дългият път започва с първата крачка.”

Та така и идеята за „Музеи на Доброто” по света.

Сега, с този кратък текст от своя дом в София, в облачен пролетен ден, аз давам едно Начало и го пращам към Вас, които вярвам – можете и ще бъдете мои безценни помощници и Спътници по Пътя...

 

С обич, уважение и упование, с вяра във Вас и в Човека ви споделям своята най-обща представа, за очертаване на „рамката” на Музея, като разбира се – нека следват допълнения, корекции... Всичко, каквото е нужно за развитието – то е естествено, ще се случи от само себе си, с малко, но точни действия от наша страна.

 

В общата рамка си представям да има (да бъдат изградени):

* най-напред сайт – защото е лесно и достъпно, на различни езици обаче, за което ще е нужно съдействие от хора, владеещи различни езици, принадлежащи на различни страни и култури; в днешните интернет-времена вярвам, че няма да е трудно и това;

* в сгради, след известно време, защото е по-сложно да се определят такива – от местните общини, или пък да бъдат изградени – да се съберат предмети, и от историята на конкретното място, и от общочовешката история, ако е възможно, както и от настоящето, с мисъл за бъдещето и поглед напред – предмети, които да разказват, да са „отправна точка” за разкази за добри дела и хора, за саможертва дори, но не само. За „обикновени и малки” и необикновени и големи добрини.

* да има в тях, предвиждам, и цитати, може върху хартия, камък, дърво, които да са на тема взаимопомощ и уважение между хората от най-различни личности, живели или живеещи и днес на света, от различни страни – но с единно послание; от местни и чужди автори...

* да има, предвиждам, и интерактивни събития, прожекции на филми, четене на книги, концерти – ако е нужно и с преводи (на филми/книги) – с цел укрепване на Вярата в доброто, с цел – разбиране на Другия, трогване, взаимно уважение и приемане...

* предвиждам, ако има вече Музеи на Доброто в различни части на света – те да общуват, разбира се, помежду си – да обменят идеи, предмети, истории, както това се осъществява и днес с някои произведения на изкуството – международното сътрудничество е важно!

 

Разбира се, ще трябва да потърсим съдействието и на общини, и на държавно ниво, би могло, на кметове може би най-вече, на определени градове... Всеки според достъпа и възможностите, а и идеите си.

 

Това е „искра”, малък пламък, който може да угасне, разбира се, ако остане малък и единствен, защото е крехък, и „Вятъра на промяната” понякога е бурен, но вярвам, че няма да угасне, а ще прерасне в Един Огън, който тъкмо Вятърът на промяната ще помогне да се разгори...

 

Прегръщам ви, приятели и непознати, с най-добри пожелания – към вас и семействата ви, а и към Всичко Живо, което е наш свещен и неизменен Дълг да почитаме! С добро в сърцето... С чистота на мислите и действията. С обич и вяра, в крайна сметка... Вяра, че има Смисъл.

 

Благодаря за вниманието! До скоро...

 

Кристина Митева,

април 2021 г.

гр. София, България

 

Можете да ми пишете във Фейсбук (https://www.facebook.com/kristina.oneofus)

Група във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/357226224988838

И страница там: https://www.facebook.com/MuseumOfTheGood

или на адрес:

crisis@mail.bg

oneofusshares@gmail.com

Тепърва ще разработвам, живот и здраве, и настоящия блог.

С вълнение очаквам нашето Общуване по темата по-нататък! Здраве и Живот!



the image is from Internet, it's not mine



1 коментар:

  1. Прекрасна идея, Кристина - моите поздравления! С удоволствие ще Ви сътруднича, тъй като темата за Доброто е една от основните в творческите ми занимания. Мисля, че когато се запознаете с "Приказка за Добротата" -наша обща книга с дъщеря ми Сълзица Борисова, ще се уверите, че имате съмишленици в екипа си! Успех на чудесната идея! И нека се превърне в реалност!
    Поздрави - Тоня Борисова

    ОтговорИзтриване